top of page
  • Dilek Sultan Ayan

Filo Yönetim Maliyetlerinden nasıl tasarruf edilir?

Güncelleme tarihi: 28 Haz 2019

Filo sahibi şirketlerin maaş giderlerinden sonra yönettiği aylık en yüksek bütçe filo giderleridir.

Özmal Filo Yönetiminde Sürücü odaklı Tasarruf Yöntemleri

Günümüz ekonomik şartlarının bir sonucu olarak oluşan riskli finansal öngörüler, döviz kurlarının ve faizlerin belirsizliği, uzun vadelerdeki ekonomik güvensizlik, şirketlerin filo sahipliği süreçlerinde değişikliğe gitmelerine neden olabilmektedir.


Bu yeni dönemde bazı şirketler, araç kiralamak yerine özmal filo kullanmayı ve bu sayede araçlarını daha uzun süre ve daha yüksek km lerde kullanabilmeyi tercih etmektedirler.

Kiralık veya Özmal Araç sahibi işletmelerin, Filo yönetim maliyetlerinden tasarruf edebilmesi için öncelikle, araç filosunun planlanmış ve planlanmamış maliyet kalemlerini belirlemeleri çok önemlidir.


Planlanmış filo maliyet kalemlerinin bütçeniz içerisinde yönetilmesi çok zor olmayacaktır. Şirketinizin ayırdığı bütçe içerisinde Satınalma birimlerinin yaptığı avantajlı filo sahipliği çalışmaları ile planlanmış bütçelerde sürprizler yaşanmayacaktır. (Döviz kurları dışında..)

Planlanmamış filo maliyetlerini ise en alt seviyede tutabilmek, şirketlerin filo yönetim birimlerinin, profesyonel yönetim ve deneyimlerine, şirketlerini bu öngörülemeyen harcamalar için nasıl yönlendirdiğine, ilgili önlemleri zamanında alıp, almadığına bağlıdır.

Filo yönetim maliyetlerinden tasarruf edebilmek için planlanmamış filo giderlerinizin çok iyi öngörülmesi, araç sürücülerinin işe giriş öncesi aktif sürüş deneyimin yeterliliğinin test edilmesi, yılda 2 kere sürücülerinize “Filo Sürücü Bilgilendirme ve Bilinçlendirme” eğitimlerinin düzenli olarak verilmesi gerekir. Bu eğitimler güncel sürücü karnelerinize göre ve ihtiyaca yönelik tasarlanmalıdır. Ayrıca tüm bu süreçlerin filo yöneticileri tarafından çok sıkı takip edilmesi ve düzenli raporlanabilmesi gerekmektedir.


Bu noktada şirketlerin insan kaynakları birimleri filo yönetim bölümünün en çok destek alacağı ve iş birliği yapacağı departmanlardan biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Filo yönetiminin yönlendirmesi ve İK birimlerinin katkısı ile oluşturulan “Araç Kullanım Politikaları” ve bu politikalara bağlı “Filo Sürücüleri Bilinçlendirme Eğitimleri” ile filonuzun ve maliyetlerinizin merkezinde yer alan araç sürücülerinizin bilgilendirilerek maliyetlerinizin düşürülmesi sağlanır.

199 görüntüleme0 yorum
bottom of page