top of page
  • Dilek Sultan Ayan

Filo Yönetimi Nedir?

Güncelleme tarihi: 28 Haz 2019

Filo Yönetimi nedir?’ Sorusunu Google’da arattırdığınızda karşınıza çıkan sonuçlar sizi şaşırtabilir.

Akaryakıt şirketlerinin filo yönetimi yaptığını, filo yazılımı yapan şirketlerin ve araç takip firmalarının filo yönetimini ana iş tanımlamalarında sıklıkla kullandıklarını, kiralama şirketlerinin ve Lojistik firmalarının keza aynı şekilde filo yönetimi işini kendi asıl işleri olarak tanımladıklarını gördüğünüzde biraz kafanız karışacaktır.


Filo Yönetimi Türkiye Ekibi 'Etkin Filo Yönetimini'masaya yatırıyor.


Peki, tüm bu sektörler filo yönetimi tanımını ne için bu kadar yoğun kullanırlar? Tüm bu iş kolları Filo yönetimi süreçlerini besleyen çok önemli tedarikçiler olmakla birlikte, yaptıkları iş filo yönetiminin sadece bir bölümüne hizmet etse dahi hizmet merkezlerinin odağında “araç ve/veya sürücü” bulunduğundan firmalar filo yönetimi tanımından vazgeçmiyorlar.


Gerçek anlamda filo yönetimi nedir sorunuzun Global cevabı;


Filo Yönetimi; Ticari işletmelerin “özmal veya finansal kiralama yöntemi ile kullandıkları otomobil ve ticari araç filosunun, tüm operasyonel ve kanuni yönetim süreçlerinin sürücü, araç ve tedarikçi bazlı olarak tek çatı altında uzman ekip ve uygun teknolojilerle yönetilerek maliyet düşürücü stratejilerle sürekli beslenmesidir.


Filo Yönetim 3 ana hizmeti kapsamaktadır. Kısaca bunlar;


  1. Tedarikçi ilişkileri; otomotiv markaları, kiralama şirketleri sözleşmeleri, yakıt firması, araç takip firması, lastik şirketleri, sigorta firmaları, servisler vb tüm işletmelerin operasyonel süreçlerinin doğru SLA ve KPI’lar ile yönetimi.

  2. Sürücü destek hizmetleri; Sürücülerin performans karnelerinin yönetimi ve ilk maddede belirtilen tedarikçilerle ilgili tüm talep, sorun ve şikâyetlerinin 7/24 yönetilmesi.

  3. Şirket içi departmanlarla entegrasyon; Filo Yönetimi, finans biriminizden, Satınalma bölümüne, satış pazarlama departmanınızdan, insan kaynaklarına kadar şirketin araç filosuna dair planlama, bütçeleme ve operasyon yönetim süreçlerine dâhil olur. Güncel verilerle ilgili birimleri gereken sürekli besler. Raporlarla şirketin araç filo yapılanma süreçleri ve üst düzey karar verme süreçleri için stratejik veri üretiminde etkin rol oynar.

Türkiye’de 5 ve üzeri araç parkı bulunan şirket gerçek anlamda filo müşterisi olarak sınıflandırılır. Bu firmalar Satınalma yaparken veya kiralama hizmeti alırken tedarikçi kurumlardan avantajlı fiyatlar alabilmektedirler.

924 görüntüleme0 yorum
bottom of page